הבדיקות
1. הבדיקות שתורמות עוברות
בהתאם לדרישה של משרד הבריאות הישראלי, כל התורמות מחוייבות במספר בדיקות חובה.
כל תורמת חייבת להיות אישה בריאת, עד גיל 35, אם לילד/ה בריא/ה. כל התורמת שמשתתפת בתוכנית שלנו עוברות מספר רב של בדיקות סרולוגיות וגנטיות. להלת תמצית הבדיקות שעוברים התורמות:
- הבדיקות הסרולוגיות:
HIV, הפטיטיס B, הפטיטיס C, עגבת - כל 3 חודשים.
-הבדיקות הגנטיות שתורמת עוברת:
בדיקת קריוטיפ - לגילוי הפרעות כרומוזומליות קשות
פאנל מורחב של בדיקות גנטיות, הכולל ריצוף של למעלה מ-400 גנים, שמוטציות בהם עלולות להעלות סיכוי למחלות גנטיות ברמות קושי שונות. הפאנל המורחב כולל גם את הבדיקות הגנטיות , הנדרשות על ידי משרד הבריאות.
חשוב לזכור שרוב התורמות מתגלות כנשאיות של מוטציות בגן כזה או אחר. במקרים כאלה מתבצעת התאמה גנטית בין תורמת ביציות לבן הזוג (matching).
2. הבדיקות שבני הזוג המטופלים חייבים לעבוד
-בדיקות דם למחלות זיהומיות - הפטיטיס B, הפטיטיס C ובדיקת HIV. הבדיקות האלו תקפות לשנה עבור יחידות בארץ ו-3 חודשים למרפאות בחו״ל. מעבר לכך קיימות בדיקות ספציפיות שהרופא לפי שיקול דעתו שולח את הנתרמת- בדיקות רחם למיניהן, בדיקות הורמונליות וכד׳.
בן הזוג חייב לעבור את הפאנל המורחב של ריצוף הגנים בדומה לזה שבוצע לתורמת ביציות. אחרי קבלת תוצאות של הפאנל המורחב שבוצע לבן הזוג, מתבצעת התאמה גנטית בין תורמת לבן הזוג (matching) ונדרש גם ייעוץ גנטי.
3. בדיקת זרע
חשוב מאוד לבדוק את איכות הזרע, בעיקר ריכוז ותנועתיות. ריכוז ותנועתיות של זרע חייבים להיות מספיק טובים כדי לשרוד את תהליך ההקפאה והפשרה.
מידע למטופלים
הליך תרומת הביצית כולל מספר שלבים, לכל אחד מהם חשיבות מרובה להצלחת התהליך.